Loma-asunto vai mökki: Vertailu ja vinkit oikean vaihtoehdon löytämiseen

Niko

Loma-asunnon tai mökin hankkiminen on monelle suomalaiselle unelma. Se tarjoaa mahdollisuuden paeta arjen kiireitä ja nauttia luonnon rauhasta ja läheisten seurasta. Mutta kumpi vaihtoehto sopii sinulle paremmin: loma-asunto vai mökki? Tässä artikkelissa vertailemme näitä kahta vaihtoehtoa ja annamme vinkkejä oikean ratkaisun löytämiseen.

Loma-asunto sijaitsee yleensä taajamassa tai lähellä sitä. Se voi olla huoneisto, rivitaloasunto tai jopa omakotitalo. Loma-asunto tarjoaa mukavuuksia, joita mökillä ei välttämättä ole, kuten lämmitys, vesijohtovesi ja viemäri. Se on myös helpommin saavutettavissa ja sopii paremmin niille, jotka haluavat nauttia myös kaupunkielämästä.

Mökki sijaitsee yleensä maaseudulla tai luonnon helmassa. Se voi olla pieni mökki tai peräti hulppea huvila. Mökillä voi nauttia luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta sekä harrastaa monenlaisia ulkoilma-aktiviteetteja. Mökki voi olla myös hyvä sijoituskohde, sillä sen arvo voi ajan myötä nousta.

Loma-asunnon ja mökin vertailu

OminaisuusLoma-asuntoMökki
SijaintiTaajamassa tai sen lähelläMaaseudulla tai luonnon helmassa
MukavuudetLämmitys, vesijohtovesi, viemäri, usein myös sauna ja takkaYksinkertaisemmat mukavuudet, lämmitys ja vesijohtovesi eivät välttämättä ole vakiona
SaavutettavuusHelppo saavutettavuus julkisilla kulkuneuvoilla tai autollaSaattaa olla hankalampi saavuttaa, varsinkin jos ei ole omaa autoa
HintaYleensä kalliimpi kuin mökkiEdullisempi kuin loma-asunto
YlläpitoYleensä helpompi ja halvempi ylläpitääVaatii enemmän ylläpitoa ja investointeja
KäyttöSopii ympärivuotiseen käyttöönSopii parhaiten kesäkäyttöön

Kumpi vaihtoehto sopii sinulle?

Oikea vaihtoehto riippuu yksilöllisistä tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Jos haluat mukavuuksia ja helppoa saavutettavuutta, loma-asunto voi olla sinulle paras vaihtoehto. Jos taas arvostat luonnon rauhaa ja hiljaisuutta ja olet valmis tekemään töitä mökin ylläpidon eteen, mökki voi olla parempi valinta.

Muutamia vinkkejä loma-asunnon tai mökin hankintaan

 • Määrittele budjettisi. Kuinka paljon olet valmis maksamaan loma-asunnosta tai mökistä? Muista ottaa huomioon myös ylläpitokulut ja mahdolliset remontit.
 • Mieti, millaista lomaa haluat viettää. Haluatko viettää lomaa rentoutuen ja nauttien mukavuuksista, vai haluatko harrastaa ulkoilma-aktiviteetteja?
 • Sijainti on tärkeä. Missä haluat loma-asuntosi tai mökkisi sijaitsevan? Haluatko sen lähelle kaupunkia vai luonnon helmaan?
 • Tutki vaihtoehtoja. Internetistä ja kiinteistönvälittäjiltä löydät paljon tietoa loma-asunnoista ja mökeistä. Voit myös käydä katsomassa kohteita paikan päällä.
 • Ota lainaa harkiten. Jos tarvitset rahoitusta loma-asunnon tai mökin hankintaan, voit ottaa lainaa pankista tai muulta rahoituslaitokselta. Vertaile eri lainaehtoja ja valitse itsellesi sopivin vaihtoehto.

Oikotie Asunnot ja mökkilaina

Oikotie Asunnot on Suomen suurin asuntojen ja mökkien välitysalusta [Oikotie asunnot]. Sieltä löydät laajan valikoiman erilaisia loma-asuntoja ja mökkejä eri puolilta Suomea. Voit hakea kohteita sijainnin, koon, hinnan, varusteluiden ja muiden kriteerien mukaan.

Rahoituksen varmistaminen

Lainan ottaminen loma-asunnon tai mökin hankintaan voi olla järkevää, jos säästöjä ei ole riittävästi tai haluat jakaa maksutaakan useammalle vuodelle. Mökkilaina on erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltu laina, jonka ehdot saattavat olla hieman tavallista asuntolainaa joustavammat.

Muita huomioitavia asioita

 • Kunnossapito. Loma-asunnon tai mökin kunnossapito on tärkeää, jotta se säilyttää arvonsa. Mieti, oletko valmis tekemään itse kunnostustöitä vai aiotko palkata ammattilaiset.
 • Kiinteistöverot. Loma-asunnosta ja mökistä on maksettava kiinteistöveroa. Veron määrä riippuu kohteen sijainnista, pinta-alasta ja rakennusvuodesta.
 • Käyttötarkoitus. Miten aiot käyttää loma-asuntoa tai mökkiä? Jos aiot vuokrata sitä eteenpäin, kannattaa selvittää alueen vuokramarkkinoiden tilanne ja mahdolliset rajoitukset vuokraamiselle.

Yhteenveto

Loma-asunnon ja mökin hankkiminen on iso päätös. Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua vertailemaan näitä kahta vaihtoehtoa ja löytämään itsellesi sopivan ratkaisun. Muista ottaa kaikki tekijät huomioon ennen päätöksen tekemistä.

boho.fi

Vuokra-asumista Suomessa


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa