Vuokra-asuminen

Jokainen ei halua omistaa asuntoaa. Mitkä ovat vuokra-asunnossa asuminen puolesta puhuvia seikkoja. Jos tulet asumaan samassa kaupungissa kenties loppuelämäsi, on erittäin hyvä vaihtoehto ostaa paikkakunnalta asunto. Vuokraasuminen on puolestaan parempi lyhytaikaiseen ja väliaikaiseen elämäntilanteeseen. Omistusasunnosta irrottautuminen ei ole yhtä nopeaa kuin vuokrasopimuksen kuukauden irtisanomisaika.

Vuokra-asunnossa asukas maksaa kuukausittaisen vuokran. Lisäksi hänen vastuullaan on yleensä vesi- ja sähkömaksut. Vuokranantaja huolehtii puolestaan kaikista asunnon omistamiseen, ylläpitoon ja huoltoon liittyvistä tehtävistä.

Huoneenvuokrasuhde syntyy sopimuksella, jolla rakennus tai sen osa, yleensä huoneisto, vuokrataan toiselle. Vuokrasopimus ja sen muutos on aina tehtävä kirjallisesti. Vuokrasuhteen ehdoista voidaan osapuolten kesken sopia melko vapaasti, vaikkakin laki sisältää säännöksiä, jotka ovat pakottavia. Nämä ovat säännöksiä, joiden suhteen ei voida ollenkaan sopia toisin ja jotka ovat molempia osapuolia kohtaan pakottavia.

Vuokralaisen tärkein velvollisuus on vuokran maksaminen. Vuokranantajan tärkein velvollisuus on pitää huoneisto vuokralaisen saatavana sinä päivänä, jona vuokralaisella on oikeus saada se hallintaansa ja vastata asunnon kunnossapidosta.

Määräaikaisesti vai toistaiseksi?

Vuokrasopimus on määräaikainen tai voimassa toistaiseksi. Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, jollei vuokrasopimuksessa toisin ole sovittu. Määräaikainen sopimus sitoo sekä vuokranantajaa että vuokralaista sovitun ajan, eikä sitä voida lähtökohtaisesti irtisanoa yksipuolisesti.

Yhä useammin vuokrasopimuksella sitoutetaan vuokralainen asumaan huoneistossa tietty vähimmäisaika. Sekamuotoinen vuokrasopimus on aluksi määräaikainen, mutta jatkuu määräajan jälkeen toistaiseksi voimassa olevana. Laki ei tunne sekamuotoista sopimusta, mutta sen käyttäminen ei ole lainvastaista. Selvyyden vuoksi on kuitenkin suositeltavampaa käyttää toistaiseksi voimassa olevaa vuokrasopimusta, jonka ensimmäistä mahdollista irtisanomisajankohtaa on rajoitettu.

Taloudellinen ajattelu

Matalat korot saavat omistusasumisen näyttämään edulliselta suhteessa vuokraamiseen. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun asuntolainojen korot nousevat yli neljään prosenttiin, on vuokraasuminen taloudellisesti yhtä kannattavaa kuin omassa asunnossa asuminen. Tosin kun korot nousevat, samalla nousevat myös vuokrat. Kiinteistöjen elinkaaren aikana on välttämätöntä tehdä kalliita projekteja, joita vuokralainen ei luultavasti haluaisi maksaa omasta pussistaan. Talojen ja asuntojen kunnossapito tehdään vuokranantajan kustannuksella. Vuokralainen voi irtisanoutua asunnosta helposti, mutta omistajalla silti kuukausittaiset kulut juoksevat, vaikka asunnossa ei sillä hetkellä ketään asuisikaan.

Vuokralla asuminen on lisääntynyt entisestään ja vuokra-asunnon etsintä on useille meistä jo tuttua puuhaa. Moni päätyy vuokralle myös sen vuoksi, että asuntojen hinnat ovat yleisesti nousseet. Tämä on luonut tilanteen, jolloin on usein fiksumpaa asua vuokralla kuin ostaa oma asunto.

Vapaus ja liikkuvuus

Vuokralla asuminen tarjoaa paljon vapautta. Sinun ei tarvitse sitoutua asuntoon yhtä vahvasti kuin omistusasuntoon. Tämä on ajatuksena monelle hyvin puoleensavetävä, sillä nykypäivänä useat kaipaavat mahdollisuutta irtisanoa asunto nopeasti, niin halutessaan. Kun et ole tiukasti sidottuna asuntoon, on muutosten tekeminen mahdollista lyhyelläkin aikataululla, eikä maisemanvaihdos ole ongelma eikä mikään.

Mistä vuokra-asunto?

Meillä on tätä kirjoitettaessa tuhansien jäsenten Facebook ryhmät Vaasan ja Lohjan seudulla, ja ryhmien välityksellä on mahdollista löytää useampia vuokra-asuntokohteita vapailta markkinoilta.

Lähes kaikilla kunnilla on vuokra-asuntoja. Muita vuokranantajavaihtoehtoja löydät alta.

www.a-kruunu.fi
A-Kruunu Oy tarjoaa viihtyisiä, kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa.

www.asuntosaatio.fi
Asuntosäätiö tarjoaa vuokra-asuntoja Espoossa, Helsingissä, Kirkkonummella, Tuusulassa ja Vantaalla. Asuntosäätiön asuntoa haetaan nettilomakkeella.

www.asokodit.fi
ASUNTOSÄÄTIÖ Asokodit. Asumisoikeusasunto on turvallinen vaihtoehto kodiksi.

www.avainasumisoikeus.fi
AVAIN Asumisoikeus Oy tarjoaa asumisoikeusasuntoja 29:llä paikkakunnalla.

www.avara.fi
Avara lupaa tarjota korkea-tasoisia vuokra-asuntoja ympäri Suomea. Myös Avaran asuntohakemuksen voit täyttää netissä.

www.espoonasunnot.fi
Espoon kaupunki

www.hel.fi/kaupunkiymparisto/asunnonhaku-fi
Helsingin kaupungin asunnot

www.kas.fi
KAS vuokra-asunnot on valtakunnallinen vuokra-asuntoyhtiö, jolla on yli 8000 asuntoa 30 eri paikkakunnalla. Asuntohakemuksen voi täyttää netissä.

www.kodisto.fi
Kodisto on Newsec Property Asset Management Finlandin tarjoama vuokra-asuntojen välityspalvelu, joka hallinnoi yli 30 000 asuntoa ympäri Suomen. Kodisto.fi –sivulta löytyvät kaikki vapaana ja vapautumassa olevat asunnot.

www.kruunuasunnot.fi
Kruunuasunnot tarjoaa monipuolisesta asuntokannastaan omistamiaan kodikkaita asuntoja useilta eri paikkakunnilta. Asuntohakemuksen voi täyttää kotisivuilla.

www.lumo.fi
Lumo: Vuokra-asunnot. Laadukkaita vuokra-asuntoja eri puolilla Suomea jokaiseen elämäntilanteeseen. Voit hakea asuntoja netissä täytettävällä lomakkeella. Tutustu myös Lumo-verkkokauppaan, jossa voit vuokrata asunnon vartissa.

www.m2kodit.fi
M2-Kotien vuokra-asuntoja on ympäri Suomea 30 paikkakunnalla. Kaikki kohteet ovat ARA-vuokra-asuntoja. Kohteissa on varallisuusrajat ja asukasvalinnat perustuvat tarveharkintaan.Voit hakea asuntoja netissä täytettävällä lomakkeella.

www.nal.fi
Nuorisoasuntoliitto ry eli NAL tarjoaa vuokra-asuntoja itsenäistyville ja aikuistuville nuorille. NAL:sta voivat hakea asuntoja alle 29-vuotiaat nuoret, jotka eivät ole päätoimisia opiskelijoita. Asuntojen haku tapahtuu kotisivujen kautta. NAL tarjoaa myös rajoitetussa määrin asumisen tukitoimintaa itsenäisessä asumisessa apua tarvitseville nuorille.

www.sato.fi
SATO tarjoaa sekä vapaarahoitteisia että arava- ja korkotukilainoitettuja vuokra-asuntojaympäri Suomea. Saton asuntoja haetaan netissä täytettävällä lomakkeella.

www.setlementtiasunnot.fi
Vuokrataloja pääkaupunkiseudulla, Hyvinkäällä, Turussa, Tampereella ja Joensuussa.

www.hypoteekkiyhdistys.fi
Suomen Hypoteekkiyhdistys eli HYPO tarjoaa vuokralle omistamiaan asuntoja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. HYPO:n asuntojen ilmoittelusta ja vuokrauksesta vastaa kodisto.fi.

www.asunnot.lahitapiola.fi
Tapiola vakuutusyhtiö tarjoaa vuokralle omistamiaan asuntoja pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa. Asuntoa haetaan netissä täytettävällä lomakkeella.

www.vav.fi
Vantaan kaupungin vuokra-asunnot

https://www.vts.fi/
VTS-kodit on Tampereen suurin vuokranantaja, joka omistaa n. 8600 asuntoa 170 kiinteistössä. Kiinteistöt sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Suurin osa kiinteistöistä on kerrostaloja ja valtion rahoittamia ns. Arava-asuntoja.

www.ymparisto.fi
Ympäristöministeriö ylläpitää sivustoa vuokra-asumiseen liittyvistä aiheista.

https://asunnot.oikotie.fi/vuokra-asunnot

www.vuokraovi.comwww.asunnot.oikotie.fi/vuokra-asunnot ja www.asunnonvuokraus.com ovat valtakunnallisia nettipalveluja vuokrakohteiden kysyntä- ja tarjontatiedon välittämiseen. Sivustot kokoavat yhteen kaikki tarjolla olevat vuokra-asunnot riippumatta siitä, mikä taho asunnon omistaa. Palvelusta voi löytää niin yksityisten, yritysten ja säätiöiden omistamia vuokra-asuntoja kuin valtion, kuntien ja kaupunkien vuokra-asuntotarjontaa.

Opiskelijat voivat hakea aravavuokra-asuntoa opiskelija-asuntosäätiöistä. Tarkempia tietoja saa oppilaitosten opinto-ohjaajilta tai www.soa.fi.

Vuokra-asuntojen välittäjiä on suuremmilla paikkakunnilla. Jos välittäjän puoleen kääntyy, kannattaa olla tarkkana muun muassa välityspalkkioiden ja muiden ehtojen suhteen. Käytännössä välittäjät veloittavat yhden kuukauden vuokraa vastaavan summan vuokralaiselta.

Lehti-ilmoittelulla aina joku saa asunnon. Aina on syytä varmistaa, että vuokranantajalla on todella omistusoikeus tai valtuutus vuokrata asunto.

Ykstityisten vuokranantajien asuntoilmoituksia löytyy myös osoitteesta www.tori.fi.

Listauksen lähde: vuokralaiset.fi


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa