Suomalaiset katselevat asuntoilmoituksia yhtä paljon kuin vuosi sitten

admin

Asuntojen hinnat ovat normalisoituneet koronakriisiä edeltäneelle tasolle

Suomalaisten kiinnostus asuntojen myynti-ilmoituksia kohtaan on ollut koko alkuvuoden samalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Niin on siitä huolimatta, että viime vuoden tammi- ja helmikuussa asuntojen menekki oli vielä erittäin vilkasta ja taas tällä hetkellä asuntokauppojen lukumäärä on Suomessa poikkeuksellisen pieni. Tämänhetkisen tilanteen syyt eivät näytä olevan siinä, että vuosien 2020 ja 2021 poikkeuksellisen aktiivinen menekki olisi tyydyttänyt tarpeen. Tilastokeskuksen luottamusindikaattorin mukaan 11 prosenttia suomalaisista on tällä hetkellä aikeissa hankkia asunto.

Etsitkö uutta kotia Lohjalta? Onko mielessäsi omakotitalo Lohja? Lohja on lähellä pääkaupunkiseutua ja siellä on kaikki tarvittavat palvelut, kuten tässä olevassa omakotitalon linkissä. Minkälaista omakotitaloa etsitte? Haluatteko täysin valmiin kodin, remontoidun kodin vai uuden kodin, joka tarjoaa osittain uusia mahdollisuuksia?

Suomalaiset lukevat tällä hetkellä asuntoilmoituksia samassa määrin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Niin on siitä huolimatta, että viime vuoden tammi- ja helmikuussa vallitsi vielä koronakriisin ajan erittäin aktiivinen asuntomenekki ja toisaalta tällä hetkellä asuntokauppojen lukumäärä on Suomessa poikkeuksellisen pieni.

– Vaikuttaa siltä, että kiinnostus omistusasumista kohtaan on entisellään. Nyt on ostajan markkinat eli asuntojen hinnat ovat aiempaa maltillisemmalla tasolla. Se kiehtoo ostamisesta kiinnostuneita. Mutta asuntoilmoitusten katselumäärät ovat niin korkealla, että vain ostajan markkinoista innostuneiden määrä ei selitä tilannetta. Olemme vuodentakaisella tasolla, ja silloin kiinnostuneiden määrät olivat poikkeuksellisen suuret, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.

Syynä tavanomaista verkkaisempaan asuntojen ostamiseen on tällä hetkellä yleinen taloudellinen epävarmuus sekä inflaatio. Kysyntää on, mutta vielä ei ole selkeää piristymistä asuntokaupassa ja ihmiset pohtivat suurempia päätöksiä pidempään.

– Asuntoja tarvitaan ja vaihdetaan aina, vaikka harkinta-aika onkin tällä hetkellä vähän pidempi. Koska asuntoja katsellaan paljon, ostoaikeita selvästi on, Leinonen kertoo.

11 prosenttia harkitsee asunnon ostamista

Tilastokeskuksen luottamusindikaattorin mukaan 11 prosenttia kuluttajista harkitsee tällä hetkellä asunnon ostamista tai omakotitalon rakentamista. Oikotien asuntohakua käyttää viikoittain yli miljoona yksittäistä kävijää.

– Tilastokeskuksen havainnot kielivät samasta ilmiöstä, joka näkyy asuntoilmoitusten katselumäärissä. Se povaa kerääntyvää kysyntää. Purkautuminen odottanee yleisen taloustilanteen vakautumista. Osa ennustaa vilkastumisen alkavan jo keväällä, Leinonen toteaa.

– Se, että ihmiset ovat nykytilanteessa harkitsevaisia, ei ole huono asia, Leinonen lisää.

Tutkimusyhtiö IROResearchin Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan 23 prosenttia suomalaisista seuraa tällä hetkellä myytäviä tai vuokrattavia asuntoja, vaikka eivät ole vielä aktiivisesti harkitsemassa muuttamista.

Palkkojen nousu inflaation seurauksena yhdistettynä asuntojen hintojen putoamiseen voi lisätä ostohalukkuutta. Esimerkiksi teknologia- ja kemianteollisuudessa palkkoja on nostettu tänä vuonna 3,5 prosenttia. Asuntojen hintojen odotetaan putoavan tänä vuonna entisestään, Helsingissä ja Turussa jopa 3 prosentilla. Yhdessä ostovoiman kasvu ja hintojen lasku muodostavat voimakkaan kannustimen asunnon ostamista harkitseville.

Hinnat ovat normalisoituneet

Asuntojen hinnat ovat normalisoituneet vuoden 2020 alun tasolle.

– Asuntojen hinnat ovat nyt keskimäärin samaa luokkaa kuin 3 vuotta sitten. Eli ennen poikkeuksellisen vilkkaasta kysynnästä seurannutta hintojen räjähdystä. Hinnat ovat palautuneet, Leinonen kertoo ja jatkaa:

– Etenkin sijoittajat herkästi odottavat erilaisia aikoja. Todellisuudessa pitkällä aikavälillä asuntojen hinnat kuitenkin nousevat etenkin kaupungeissa, vaikka hintataso laskisi hetkellisesti. Tällä hetkellä asuntojen hinnat ovat monin paikoin koronakriisiä edeltävällä tasolla. 

Oulu on poikkeus

Asuntokauppojen määrän väheneminen johtaa asuntojen hintojen laskuun. Toisin kuin muualla Suomessa, Oulussa asuntojen hinnat ovat tänä vuonna nousseet. – Oulussa asuntojen hinnat ovat lähtökohtaisesti matalampia kuin vaikkapa Turussa tai pääkaupunkiseudulla. Siinä, missä muualla paisuneet hinnat ovat nyt madaltuneet, Oulussa kasvu voi jatkua melko tavallista tahtia, Leinonen päättää

Oikotie Asunnot on suomalaisen asuntokaupan ja digitaalisuuden edelläkävijä. Palvelumme yhdistää suomalaiset asunnon myyjät ja ostajat sekä vuokranantajat ja vuokraajat. Oikotie Asuntojen palvelussa vierailee viikoittain yli 1 miljoona yksittäistä käyttäjää. Oikotie auttaa suomalaisia elämän tärkeimmissä päätöksissä asuntoihin ja työhön liittyen. Oikotie on osa Schibsted-konsernia, johon kuuluvat myös Tori.fi ja Rakentaja.fi. Oikotie ja Tori tavoittavat kuukausittain yli puolet suomalaisista ja palveluissa vieraillaan joka kuukausi yli 50 miljoonaa kertaa.

Mietitkö uutta lainaa, tai vanhanlainan kilpailuttamista, katso: www.nettilainat.fi

Yhdellä sivulla vertailtavissa useita eri lainoittajia, annat vain lainasumman ja laina-ajan ja voit saada useamman lainatarjouksen kerralla, nopeasti.

boho.fi

Vuokra-asumista Suomessa


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

2 kommenttia artikkeliin ”Suomalaiset katselevat asuntoilmoituksia yhtä paljon kuin vuosi sitten”

Vastaa