Tupakointi ja asunnot

admin

Olet varmasti huomannut, että nykyään käytännössä kaikki asunnot ovat tupakoimattomille. Tähän on useita syitä, mutta jos itse poltat, asettaa se sinut tilanteeseen, missä on aika miettiä sitä omaa tupakointia, olisiko sittenkin aika unohtaa tupakka ja siirtyä vaikka nikotiinituotteisiin– samalla saisi useamman positiivisen muutoksen elämäänsä.

Tupakointi ja asunnon arvo

Tupakoitsija ei itse välttämättä huomaa sitä, että tupakointi aiheuttaa sekä haju- että värimuutoksia, jos tupakoit asunnon sisällä. Itseasiassa vanhoissa asunnoissa, joissa on tupakoitu vuosikausia sisällä, voivat seinät ja katot olla aivan selvästi kellastuneita ja koko asunnossa on selkeää tupakantuoksu, vaikka itse tupakointi olisi lopetettu jo vuosia sitten. Sama on itseasiassa myös tupakoitsijan omissa vaatteissa, ja auton sisustuksessa, mikäli autossa tupakoidaan.

Siksi tupakoinnilla ja sen tuomalla tuoksulla ja värillä on merkitys myös asunnon arvossa, ja koska entistä harvempi tupakoi (nykyään noin 12% aikuisista) niin sitä helpommin tupakantuoksu on tunnistettavissa asuntoon tultaessa – siksi tupakointi on yhä useammassa kiinteistössä kiellettyä. Tupakointi on edelleen vähentymässä. Nuorten tupakointi on vähentynyt selvästi vuosituhannen vaihteesta. Vuonna 2021 päivittäin tupakoivia poikia oli yläkouluissa 6 %, lukioissa 2 % ja ammatillisissa oppilaitoksissa 17 %. Tästä kaikesta johtuen on hyvä jo hyvissä ajoin ennen pakkolopettamista löytää se oma tapa lopettamiselle, tai tupakoinnin korvaamiselle.

Isännöintiliitto on omissa materiaaleissaan myös ottanut kantaa tupakointiin. Isoin ongelma taloyhtiöissä tapahtuvassa tupakoinnissa ovat terveyshaitat, joita toisesta asunnosta tai pihalta kulkeutuva tupakansavu voi aiheuttaa. Niiden lisäksi tupakointi saattaa tehdä hallaa paitsi tupakoitsijan myös muiden omaisuudelle.

Tupakointi asunnossa kielletään yleisesti uusissa vuokrasopimuksissa. Yksi keskeinen syy on hajun pinttyminen pintoihin. Kovan tupakoijan jäljiltä voidaan joutua vaihtamaan keittiökaapitkin ja jo pienen asunnon remontti voi maksaa yli 15 000 euroa.

Hajut voidaan saada poistetuksi otsonoinnilla ja ionisoinnilla, jos asunnossa ei ole poltettu kovin paljon. Teetettynä työ maksaa satoja euroja, itse tehtynä vähemmän.

Mitä enemmän ja pidempään asunnossa on tupakoitu, sitä kalliimmaksi kunnostus tulee. Pienen kaksion tupakkaremontin hinta on Heinon mukaan tyypillisesti 6 000–7 000 euroa. Tällöin tehdään kapselointimaalaus ja lattiamateriaalit vaihdetaan.

Pahemmin pinttynyt haju ei häviä näinkään, vaan keittiön kaapit ja muut kiintokalusteet joudutaan vaihtamaan.

Tupakoitko – oletko ajatellut lopettamista?

Tupakointi on monelle tapa – ja sen lopettaminen on vaikeata juuri sen takia, että siitä on tullut arkinen tapa, jolla rytmitetään omaa elämää. Useille se ongelma ei ole nikotiini, siitä pääsee yli helposti juuri nikotiinipussien avulla, mutta suurin ongelma on, mitä keksiä tavalle? Tupakkatauko saattaa olla töissä se hetki, kun pääsee pois tilanteista hetkeksi omien ajatusten kanssa, eikä sama toimi jos pitää kahvitauon. Nikotiinipussit toisivat kyllä helpotuksen nikotiinin tarpeeseen, ja samalla poistaisivat itse tupakan, ja tupakan savun terveysongelmat yhtälöstä, mutta itse tupakoinnin sijalle pitää yleensä kehitellä jotain- joillain työpaikoilla on esimerkiksi panostettu nimenomaan taukotilan ja ulkotilan viihtyvyyteen, että pienet tauot ilman sitä tupakkaakin ovat mahdollisia, ja tuovat sen tarvittavan tauon tilanteisiin.

Tupakointi ja terveytesi

Savukkeet (tupakka) ja erityisesti tupakansavu sisältävät useita tuhansia erilaisia kemiallisia yhdisteitä. Näistä yli sata on ihmiselle haitalliseksi tunnettua yhdistettä ja yli 60 aiheuttaa syöpää. Tupakka sisältää nikotiinia ja aiheuttaa näin voimakasta riippuvuutta. Tupakoinnin lopettaminen on yksinkertaisesti helpoin tapa parantaa oman kehon tilannetta paremmaksi.

Runsas ja pitkäaikainen tupakointi lisää riskiä sairastua krooniseen keuhkoahtaumatautiin (COPD) ja krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. Lisäksi lähes kaikilla tupakoitsijoilla ilmenee krooninen keuhkoputkien ärsytystila eli tulehdus. Tämä ”tupakkayskä” johtuu mekaanisesta tupakansavun ärsytyksestä keuhkoissa. Tupakoitsijoilla on noin kaksinkertainen riski saada sydän- tai aivoinfarkti tupakoimattomiin verrattuna. Tupakointi altistaa tyypin 2 diabetekselle ja sepelvaltimotaudille. Tupakka on haitallista verenkierrolle ja altistaa verenkiertoelinten sairauksille. Tupakan hiilimonoksidi eli häkä heikentää suorituskykyä. Tupakointi aiheuttaa lisäksi mahahaavaa, impotenssia, hedelmättömyyttä ja osteoporoosia. Tupakointi heikentää ihon, hampaiden ja suun terveyttä.

Jollet mieti asuntoasi, mieti omaa terveyttäsi ja tulevaisuuttasi, ja sitä, että tupakoidessasi aiheutat passiivisesti riskin sairastua myös niille jotka ovat läheisyydessäsi kun tupakoit.

boho.fi

Vuokra-asumista Suomessa


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa