OP: Ukrainan sota näkyy notkahduksena asuntokaupassa ja haetuissa lainoissa – keväästä odotetaan tavanomaisen vilkasta

admin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on näkynyt OP:ssa tahdin hiljentymisenä niin uusissa haetuissa asuntolainoissa kuin välitettyjen asuntojen määrässä, mutta piristymisen merkkejä on jo ilmassa. OP Kodissa isommissa perheasunnoissa kysyntää on yhä paikoin enemmän kuin tarjontaa, ja pääkaupunkiseudulla myyntiin on tullut myös ennätysmäärä yksiöitä.

OP:lta haettujen uusien asuntolainojen määrä on viikosta 8 alkaen notkahtanut alaspäin viikkotasolla noin 25 prosenttia verrattuna vuoden 2021 ennätyskoviin lukemiin. Viimeisen viiden vuoden tarkastelujaksolla haettujen asuntolainojen määrä on kuitenkin helmi-maaliskuussa pysytellyt vuosien 2018–2020 tasolla.

– Sodan aiheuttama tilanne on verrattavissa koronapandemian alkuun, jolloin asuntokauppa hidastui mutta elpyi nopeasti, kun epävarmuus tilanteesta hälveni. Muutaman viikon laskutrendin jälkeen asuntolainoja on taas alettu hakea hieman vilkkaammin. Odotamme tilanteen yhä piristyvän kevään edetessä, mikäli sota ei pitkity tai laajene Ukrainan ulkopuolelle, sanoo OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

Euromääräisesti tarkasteltuna myönnetyissä asuntoluotoissa ei reilu kuukausi Ukrainan sodan alkamisen jälkeen edelleenkään näy hiljentymistä. Lainakoot ovat olleet viime vuosina kasvusuunnassa, ja myönnetyt asuntoluotot ovat sodan alkamisen jälkeen pysytelleet erittäin vahvan viime vuoden tasolla.

Asuntonäytöillä paikoin tavallista hiljaisempaa – pieniä asuntoja myynnissä jopa ennätysmäärä

OP Kodin kiinteistönvälittäjien mukaan asuntovälityksessä Ukrainan tilanne näkyy yleisenä varovaisuutena ja myyntiaikojen pidentymisenä. Esimerkiksi itärajan läheisyydessä asuntonäytöillä on ollut tavallista hiljaisempaa. Muutamia kauppoja tai uudiskohteisiin tehtyjä varauksia on OP Kodissa jopa peruuntunut.

Koko maassa oikealla sijainnilla, koolla ja hinnalla varustetut kohteet tekevät kuitenkin yhä kauppansa tavanomaiseen tahtiin. Viime vuoden tapaan kysyntää on ollut erityisesti isommista perheasunnoista kuten uudehkoista omakotitaloista.

Pääkaupunkiseudulla myynnissä on tällä hetkellä ennätysmäärä yksiöitä, ja myös Turun seudulla erityisesti pienten sijoitusasuntojen tarjonta on lisääntynyt.

– Todennäköisesti osa asuntosijoittajista haluaa laskea riskitasoaan ja on nyt päättänyt realisoida omistuksiaan, koska ennustettu koronnousu ja yleinen epävarmuus voivat rauhoittaa asuntojen hintakehitystä.  Pienten asuntojen runsas tarjonta markkinoilla tietää kuitenkin esimerkiksi ensiasunnon ostajille valinnanvaraa sopivan kohteen löytämiseen, toteaa OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

boho.fi

Vuokra-asumista Suomessa


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa