Muuttajat luovat painetta vuokra-asuntorakentamiselle Lapissa

admin

Lapin matkailukeskusten läheisyydessä kiireisimpien aikojen asuntopulaa on ratkottu jo useita vuosia esimerkiksi työnantajan järjestämällä yhteismajoituksella. Asuntoja tarvitaan nyt kuitenkin myös sesonkiaikojen ulkopuolella, kun Lappiin muuttaa muun muassa sairaanhoidon sekä kaivosalan työntekijöitä, ja ikäihmiset hakeutuvat lähemmäs kylien palveluja. Rakentajalle ja asuntosijoittajalle on Lapin kunnissa nyt mahdollisuuksia.

Lapin kasvavat toimialat ovat työvoimaintensiivisiä, mikä tarkoittaa, että niiden kasvaessa tulevaisuudessa kasvaa myös asuntotarve. Asuntopula hidastaa paikkakunnille asettautumista ja jarruttaa samalla niiden kasvua. Moni hakija kaipaa asunnoltaan modernia varustelutasoa. Nykyään esimerkiksi lapsiperheet muuttavat uudelle paikkakunnalle usein ensin vuokralle.

– Inarin kunnassa, kuten monessa muussakin Lapin kunnassa, on huutava pula vuokra-asunnoista. Markkinoille vapautuvat vuokra-asunnot katoavat tyypillisesti tunneissa eikä kunnilla ole oikein resursseja enää laajentaa vuokra-asuntotuotantoa, kertoo Inarin kunnan elinkeinojohtaja Samuli Mikkola.

Asuntorakentamisen sijaan kunnissa keskityttäisiin mieluummin muihin asukkaiden elämänlaatua parantaviin investointeihin, kuten kouluihin. Asuntotarpeisiin pohditaan Lapissa kuitenkin ratkaisuja ja asuntorakentamisen mahdollistaminen huomioidaan muun muassa kaavoituksessa.

– Yksityisten rakennuttajien rooli tulee olla ensisijainen asuntorakentamisessa ja kunnan tulisikin vastata asuntorakentamisesta ainoastaan silloin, jos yksityisiltä markkinoilta ei saada riittävästi asuntotarjontaa ja tarjonnan puute uhkaa kunnan elinvoiman kehitystä. Kunnan tehtävänä on elinvoiman kehittäminen toimintaedellytyksiä luomalla, kuten asuntotuotannon osalta esimerkiksi kaavoituksella ja asuntotarpeiden koordinoinnilla, toteaa Sodankylän kunnan kehitysjohtaja Ari Pesonen

Osana asuntotarpeiden koordinointia esimerkiksi Sodankylässä työstetään asunto-ohjelmaa, jonka pohjaksi on käynnissä kysely Sodankylän kunnan sivuilla.   

Lappi mielletään vapaa-ajan asuntojen sijoituskohteeksi eikä perinteisemmässä asuntorakentamisessa ole tunkua edes muuttovoittoisissa kunnissa; esimerkiksi Inarissa, Kittilässä, Pellossa tai Muoniossa.

Mikkola tuo esiin: – Rajoitettu saatavuus on heijastunut myös vuokrien hintoihin ja tämä tarjoaa rakennuttajille ja asuntosijoittajille nyt tilaisuuden saada vuokrakohteiden kautta hyvää kassavirtaa sijoituksilleen.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokraindeksi on noussut Lapissa vertailuvuodesta 2015 lähtien.

Muuttohalukkuus Lappiin näyttäisi kasvavan maltillisesti seuraavina vuosina ja reilummin yli viiden vuoden aikajänteellä, siten että Lappiin muuttaisi yli 7000 henkilöä vuosittain. Potentiaalisissa muuttajasegmenteissä erityisesti Lappimieliset nuoret ovat heitä, joiden muuttokynnystä voisi madaltaa sopiva vuokra-asunto.

House of Lapland Oy on voittoa tavoittelematon Lapin kuntien ja korkeakoulujen omistama Lapin yhteinen markkinointi- ja viestintätalo. Huolehdimme siitä, että Lappi näkyy, kuuluu ja kiinnostaa matkakohteena, asuinpaikkana, kuvauslokaationa sekä arktisena bisnesympäristönä. Ennen muuta jaamme tarinoita elämästä tavanomaisen yläpuolella.

boho.fi

Vuokra-asumista Suomessa


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa