Oletko remontoimassa mökkiäsi, kotiasi tai yrityksesi kiinteistöä? Joko teillä on aurinkopaneelit asennettuna,vai oletteko edes miettineet niitä? Suomessa ollaan tähän asti oltu aika vastahakoisia sähköenergiaa kohtaan ilman kunnollisia syitä, mutta nyt alkavat vähitellen aurinkopaneelit ja aurinkovoimalat yleistyä myös Suomessa. Miksi aurinkopaneelit olisivat hyvä vaihtoehto energialähteeksi ja sitä kautta hyväksi investoinniksi tulevaisuutta ajatellen?
Aurinkosähkö ei ole vaikea juttu, sitä on kerätty ja käytetty jo vuosikymmeniä. Nyt sähkön hinnan ollessa korkealla, myös Suomen oloissa se alkaa olla investointinakin perusteltavissa. Suomen aurinkosähkön vuosittainen tuottopotentiaali on verrattavissa Keski-Euroopan tuottoihin. Pitkät ja valoisat kevät- ja kesäpäivät kompensoivat syksyä ja pimeää talvea.
Sydäntalven aikaan joulukuusta tammikuun loppuun auringon paistetta on vähän ja aurinko on matalalla taivaalla, joten tuotanto on hyvin vähäistä tai sitä ei ole lainkaan, jos paneelien päällä on lunta.
Kevättalvella kuitenkin tuotto voi olla hyvinkin suurta, jos lämpötila menee plussan puolelle ja lumi putoaa paneelien päältä pois. Aurinkopaneelien tuotto on parempi kylmässä kuin lämpimässä ja lumi heijastaa kirkasta auringonvaloa, joten usein jo maaliskuussa aurinkopaneelit tuottavat hyvin sähköä.
- Aurinkopaneelit on edullinen tapa tuottaa ympäristöystävällistä sähköä omalta katolta.
- Aurinkopaneelit on huoleton ja ympäristöystävällinen tapa tuottaa ilmaista sähköä.
- Olet kiinnostunut uusiutuvasta energiasta ja haluat tehdä konkreettisia ympäristötekoja
- Haluat tuottaa sähköä itse ja vähentää ostosähkön määrää
- Haluat investoinnillesi vakaan ja varman tuoton – sähkölle on aina tarvetta
Oikea investointi – oikea päätös
Aurinkosähköteknologia on kehittynyt valtavasti. Aurinkosähköjärjestelmän hankinta sekä käyttöönotto on helppoa ja aurinkosähkön hyödyntäminen on täysin automaattista eikä erillisiä käyttötoimenpiteitä tarvita. Hyvin suunniteltu ja toteutettu järjestelmä on myös kannattava investointi. Aurinkoenergia on uusiutuvaa energiaa, joka usein tulee myös perinteisiä energiamuotoja edullisemmaksi. Jos sähköä syntyy yli oman tarpeen, voi ylimääräisen sähköntuotannon myydä verkkoon myyntiyhtiölle. Haluatko hyödyntää ympäristöystävällistä aurinkoenergiaa ja säästää sähkökuluissa?
Aurinkosähköjärjestelmään siirryttyään voi jokainen suomalainen kotitalous olla halutessaan itse sähköntuottaja. Tämä on myös taloudellisesti edullinen ratkaisu, sillä aurinkosähköjärjestelmään tehdylle sijoitukselle voi saada jopa kuudesta yhdeksään prosentin vuosituoton nykyisillä sähkön energia- ja siirtohinnoilla.
Aurinkopaneelit tuottavat puhdasta energiaa erilaisille kodeille ja kiinteistöille. Toisin kuin monet luulevat, aurinkosähköä on mahdollista tuottaa vuoden ympäri myös Suomessa. Päivänvaloa voidaan hyödyntää sähkön tuottamiseen myös pilvisinä päivinä. Aurinkosähkö onkin valinta puhtaamman ympäristön puolesta sekä sijoitus tulevaisuuteen. Aurinkopaneelijärjestelmä on pitkäikäinen, eikä vaadi ylläpitoa. Samalla järjestelmä nostaa myös kiinteistön arvoa.
Aurinkopaneelit sopivat kaikkiin kattotyyppeihin asumismuodosta riippumatta. Aurinkosähköjärjestelmä voi maksaa itsensä takaisin jo takuuaikana ja kasvattaa kotisi arvoa.
Biolan toteutti kyselyn aurinkoenergiasta
Biolan teetti kyselytutkimuksen selvittääkseen suomalaisten omkotiasujien kiinnostusta aurinkosähköä kohtaan. Kyselyn mukaan vain joka kymmenes hyödyntää aurinkoenergiaa kodin sähköntuotossa, mutta joka toinen on kiinnostunut uusiutuvasta aurinkoenergiasta. Eniten meitä kiinnostaa saada aurinkopaneelien tuottamaan sähköä töpseleistä, käyttövesi kuumaksi ja asunto lämpimäksi. Hankintakynnystä nostavat sekä matala tietotaso että erilaisten järjestelmien vertailun hankaluus. Biolanin teettämään kyselyyn vastasi 913 omakotiasujaa.
Vaikka kyseessä ei olekaan vuosikymmeniä vanha energiantuottomuoto, niin kyllä nykyisillä sähkönhinnoilla pitäisi olla jo erilaisissa määrissä. Meillä on Suomessakin melkoisen monta toimijaa touhuamassa asian ympärillä. Ehkä se onkin osaltaan tuonut runsaudenpulan ja omakotiasuja menee pyörälle päästään eri vaihtoehtojen myllerryksessä. Mutta kuten kyselymmekin tulokset kertovat, niin kiinnostus on kasvussa
Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala
Aurinkopaneelin hankkijan muistilista
1 Tarkista, että tontille ja katolle paistaa kunnolla aurinko, lappeen paras suunta on etelä. Sähköä tulee vain, jos katolle saadaan aurinkoa mahdollisimman vapaasti.
2 Tarkista katon kunt. Parhaat paneelit kestävät 30–40 vuotta, joten myös katon niiden alla pitää kestää.
3 Valitse paneelit, joissa on sekä tuotto- että tuotetakuu, ja että ne täyttävät vaaditut IEC-standardit.
4 Hommaa ammattilaiset tekemään asennustyö.
5 Sähköasennukset tulee teettää valtuutetulla sähköasentajalla.
Aurinkopaneelit tuottavat hyvin Suomessa
Aurinkosähköjärjestelmän taloudellista hyötyä laskettaessa on olennaista tietää, kuinka paljon järjestelmä kykenee tuottamaan sähköä, eli kuinka tehokas järjestelmä on kyseessä. Järjestelmän huipputeho ilmoitetaan yleensä piikkiwatteina (kWp) ja yksittäisen paneelin teho watteina (W). Vuosittainen sähköntuotto ilmoitetaan kilowattitunteina (kWh).
Yksittäisen aurinkopaneelin wattimääräinen nimellisteho lasketaan laboratorio-olosuhteissa standardin mukaisella 1 000 kWh/m2 -säteilyteholla. Tämä tarkoittaa, että aurinko säteilee neliömetrin kokoiselle alueelle 1 000 kWh yhden vuoden aikana. Yksi 300 W -tehoinen aurinkopaneeli tuottaa sähköä edellä mainituissa olosuhteissa 300 kWh vuodessa. Tällöin kahdenkymmenen 300-wattisen paneelin, eli yhteensä 6 kWp -kokoisen järjestelmän teoreettinen vuosituotto on 6 000 kWh.
Suomessa talvet ovat tunnetusti pimeitä, mutta pitkien kesäpäivien ansiosta vuosittainen säteilymäärä on meillä noin 800–1 000 kWh/m2, pohjoisessa hieman etelää vähemmän. Säteilymäärä on samaa tasoa maailman suurimman aurinkoenergian hyödyntäjän Saksan kanssa. Esimerkkinä käytetyn 6 kWp -kokoisen järjestelmän laskennallinen tuottoarvio Suomen olosuhteissa on näin ollen 5 400 kWh vuodessa. Pimeistä talvista huolimatta aurinkosähköjärjestelmän hankinta kannattaa siis ympäri maan. Lähde: https://www.lumoenergia.fi/aurinkopaneelit/aurinkopaneelien-hankinta-on-kannattava-investointi/
Sähkönhinta ja tuleva talvi
Jos syksy on ollut kotitalouksille haastavaa aikaa, niin sähkönhinta tulee tulevinakin kuukausina heittämään oman varjonsa niin kotitalouksille kuin yrityksille. Ajankohtaiset kysymykset liittyvät niin yleisesti sähkönkulutukseen, energiaremontteihin, kuin tulevaisuuden arkeemme. Aiommeko löytää tapoja käyttää vähemmän energiaa arjessamme, ja sitä kautta myös sähköä. Onko astetta vähemmän-kampanja sellainen, joka toteutuessaan jo riittäisi vähentämään suomalaisten energiankulutusta, vai tarvitaanko arjessamme suurempia muutoksia, olemmeko eläneet viime vuosikymmenet hieman liian ”hulivili” elämää välittämättä todellisuudessa kulutuksestamme, eikä vain sähkön ja energian, vaan yleensäkin luonnonvarojen suhteen, onko nyt aika ottaa vastuullisempi ote tulevaisuudesta?