Asuntomarkkinakatsaus: suurin osa asuntojen hintojen laskusta on jo nähty

admin

Danske Bank arvioi, että suurin osa asuntojen hintojen laskusta on jo tapahtunut. Asuntomarkkinakatsauksen mukaan hintojen odotetaan laskevan hieman kesän aikana, mutta loppuvuodesta niiden odotetaan jo kääntyvän nousuun.

Danske Bank päivittää ennustettaan asuntojen hintakehityksestä. Tänä vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen laskevan 5,5 prosenttia, mikä on korkeampi kuin aiempi ennuste 4 prosenttia. Ensi vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen nousevan 4 prosenttia, jonka verran aiempaa ennustetta 3 prosenttia korotettiin.

Asuntovelallisia ja ensiasunnon ostajia koettelevat korkea inflaatio ja korkojen nousu, mutta asuntomarkkina voi kääntyä nousuun jo loppuvuodesta. Tämä voi tapahtua suhdannetilanteen kohentumisen ja orastavan korkokäänteen varmuuden ansiosta.

Kuluttajien luottamus talouteen on toipunut hieman Suomessa alkuvuonna, mutta asunnonostoaikeet ovat yhä matalalla tasolla. Keväällä asuntokauppa piristynee kausiluonteisesti, mutta suuressa kuvassa markkina pysyy vielä vaisuna. Tällä hetkellä arvioimme, että asuntojen hinnat kääntyisivät nousuun loppuvuonna.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki

Alkuvuonna asuntokauppojen määrä oli yli kolmanneksen alle vuoden takaisen tason. Käytettyjen asuntojen hinnat laskivat helmikuussa liki 7 prosenttia verrattuna vuoden 2022 hintahuippuun kesäkuussa. Vaikka iso osa asuntojen hintojen laskusta on jo tapahtunut, Danske Bank ennustaa hintojen laskevan vielä hieman.

Asuntovelalliset pystyvät pääosin edelleen hoitamaan asuntolainoja, eikä pakkomyyntien määrä näyttäisi kasvavan merkittävästi, joten suuremmat muutokset hintatasossa näyttävät epätodennäköiseltä. Talouskasvun piristyminen, ennustettu korkojen lasku ja patoutuneen kysynnän purkautuminen elvyttävät markkinaa melko nopeasti ensi vuonna.

Asuntorakentaminen näyttää laskevan 2023, sillä kysyntä on vaisua, rakennuskustannukset ovat nousseet ja korot ovat kohonneet. Tämä johtaa myymättömien uusien asuntojen varannon tilapäiseen kasvuun. Kuitenkin patoutunut kysyntä odotetaan kääntävän uudistuotannon nousuun vuoden 2024 aikana.

Vuoden euriborissa yhä nousuvaraa

Suomessa markkinakorot vaikuttavat merkittävästi asuntomarkkinaan, sillä suuri osa asuntolainoista on vaihtuvakorkoisia. Toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, jossa asuntolainat ovat usein kiinteäkorkoisia koko laina-ajan.

Danske Bank arvioi, että 12 kuukauden euribor-korko nousee tänä kesänä korkeimmillaan 4,2 prosenttiin tuoreiden inflaatiolukujen pakottaessa EKP:n kiristämään rahapolitiikkaansa. Kesän jälkeen pankki ennustaa euribor-koron laskevan, vaikka nollakorkoaikaan tuskin palataan.

Jo korkojen pieni lasku voi sysätä patoutunutta kysyntää liikkeelle. Viimeisen vuoden aikana nähty poikkeuksellisen nopea nousu korkomarkkinoilla jää varmasti asunnonostajien mieleen. Asunnon ostajat ovatkin nyt korkotietoisempia kuin aikaisemmin. Myös itse asunnon osalta kiinnitetään hinnan lisäksi enemmän huomiota muihin kustannuksiin.

boho.fi

Vuokra-asumista Suomessa


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa