Asuntomarkkinakatsaus: Harkinta ja hakukriteereiden muutokset lisääntyneet asuntomarkkinoilla

admin

Yleinen epävarmuus, inflaatio sekä korkojen ja energiakustannusten nousu pohdituttavat yhä useampaa asunnonvaihtajaa. Erityisesti nuoremmat asunnonvaihtajat ja lapsiperheet harkitsevat nyt tarkemmin asunnonvaihtoaikeitaan ja päivittävät hakukriteereitään.

”Asuntomarkkinoilla on tapahtunut viimeisen kahden vuoden aikana vikkeliä muutoksia. Korona-aika pakotti asunnonvaihtajat hankkimaan aiempaa suurempia ja etätyöt mahdollistavia asuntoja. Tämän mahdollistivat matala korkotaso sekä poikkeusaikana kulutuksesta säästyneet varat. Nyt asunnonvaihtajien katseet ovat kääntyneet inflaation ja korkojen nousun myötä jälleen myös pienempiin neliöihin ja asumiskustannuksiltaan edullisempiin asuntoihin. Erityisesti tämä näkyy rivi- ja omakotitalokaupassa, jossa energiatehokkailla lämmitysmuodoilla varustettujen asuntojen kauppa käy vilkkaana ja muiden osalta selvitetään hyvinkin tarkasti lämmityskustannuksia”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoo.

Omakotitalojen myyntiajoissa näkyy lämmitysmuoto

Omakotitalojen kysyntä on edelleen runsasta ja myyntiajat ovat kuluneen vuoden aikana olleet poikkeuksellisen lyhyitä. Tammi-syyskuun aikana A-B energialuokan omakotitalojen myyntiaika on ollut pääkaupunkiseudulla keskimäärin 78 päivää. Heikomman energialuokan omakotitaloissa myyntiajat ovat olleet puolestaan keskiarvoa pidempiä. Esimerkiksi D-E energialuokan omakotitalojen myyntiaika pääkaupunkiseudulla on ollut 90 päivää. ​

Maalämmöllä lämpenevissä omakotitaloissa myyntiajat ovat pääkaupunkiseudulla olleet muihin lämmönlähteisiin verrattuna lyhyimpiä (83 päivää) kuluneena vuonna. Puolestaan öljylämmitteisten omakotitaloasuntojen myyntiajat ovat olleet lämmönlähteistä pisimpiä tänä vuonna pääkaupunkiseudulla, keskimäärin 113 päivää. Muualla Suomessa voidaan tehdä samanlaisia havaintoja. Esimerkiksi Oulussa ja Tampereella maalämpöisten omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat (69 ja 81 päivää) alittavat öljylämmitteisten myyntiajat (103 ja 96 päivää) selvästi. ​

Vanhojen asuntojen kauppamäärät palanneet korona-aikaa edeltävälle tasolle

Syyskuussa vanhoja asuntoja* myytiin maanlaajuisesti 21,4 % vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.  ​Jyrkintä laskua edellisvuoteen verrattuna oli Lahdessa -30,2 %, Espoossa -29,9 %, Vantaalla -29,4 %, Turussa -21,4 % ja Jyväskylässä -19,3 %.​ Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi-syyskuussa vanhoja on myyty noin -12,1 % viime vuotta vähemmän.​ Pidemmän aikavälin tarkastelussa ollaan asuntokauppamäärissä kuitenkin edelleen 1,8 % yli viiden edeltävän vuoden keskiarvon.

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot,
mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.
Syyskuun kauppatiedot haettu 10.10.2022.

boho.fi

Vuokra-asumista Suomessa


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa