Ammattimaiset vuokranantajat tarjoavat nyt 25 000 vihreää vuokrakotia

admin

Seitsemän ammattimaista kiinteistönomistajaa käynnistää yhdessä Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n kanssa vuokra-asumiseen keskittyvän Green homes -vastuullisuustoiminnan. Green homes -vuokrakotien asukkaat saavat säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Toiminnassa mukana on huimat 25 000 vuokra-asuntoa ympäri Suomen. Green homes -toimijoita ovat Avara, Keva, Kruunuasunnot, LähiTapiola Kiinteistövarainhoito, OP Kiinteistösijoitus, SATO ja Sivakka-yhtymä. Kaikki toimijat ovat mukana kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksen vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelmassa ja sitoutuvat käytönaikaisen energian päästöttömyyteen vuoteen 2030 mennessä.

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry ja seitsemän ammattimaista vuokranantajaa aloittavat vuokra-asumisen Green homes -vastuullisuustoiminnan. Toiminnan piirissä olevissa vihreissä vuokrakodeissa asukkaat saavat vuokranantajaltaan vuosittain tietoa vuokratalon sähkönkulutuksesta ja sen CO2-päästöistä, asukkaiden vedenkulutuksesta ja kierrätysasteesta.

Toiminnassa mukana olevat kiinteistönomistajat ovat sitoutuneet vuokra-asuntoja koskevaan energiatehokkuussopimukseen toimenpideohjelmaan VAETSiin ja raportoivat vuosittain omista energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä. Kaikki VAETSiin sitoutuneet kiinteistönomistajat ovat tehneet vuosina 2017-2020 yhteensä lähes 2000 energiatehokkuustekoa ja säästäneet energiaa 156 gigawattituntia.

– Asuminen tuottaa noin kolmanneksen suomalaisten hiilijalanjäljestä. Ammattimaiset vuokranantajat ovat jo pitkään tehneet vastuullisuustyötä omistamissaan kiinteistöissään, ja nyt asukkaat otetaan tähän työhön mukaan vielä tiiviimmin. Green homes -toiminnassa asukkaat saavat vuokranantajiltaan tietoa asumisen ilmastopäästöistä ja opastusta arjen ilmastotekoihin, johtaja Aija Tasa Raklista kertoo.

– Green homes -vastuullisuustoiminta lyö kättä päälle ilmastotekojen, ympäristötekojen ja oman talouden kannalta järkevien valintojen kanssa. Energiansäästö on myös kukkarolle kannattavaa, samoin kuin pitkällä aikavälillä säästäväinen veden käyttö ja syntyvän jätteen minimointi. Korkea kierrätysaste hyödyttää puolestaan koko yhteiskunnan resurssien käyttöä, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo toteaa.

Vuokralaiset yhä kiinnostuneempia asumisen ilmastovaikutuksista

Oulussa asuntoja vuokraava Sivakka-yhtymä on ollut mukana kehittämässä Green homes -toimintaa. Sivakka omistaa yli 8000 vuokra-asuntoa ja vuokralaisia on noin 14 000. Asukkaita kiinnostaa yhä enemmän asumisesta aiheutuvat ilmastopäästöt.

– Asukkaiden kysymykset liittyvät hyvin arkisiin asioihin, kuten kierrättämiseen ja sähkön säästämiseen. Tämän vuoden olemme kiertäneet taloissa opastamassa asukkaita lajittelemaan jätteitä oikein. Tänä syksynä heille järjestetään Green homes -toiminnan puolesta ohjausta energian säästämiseen, Sivakan toimitusjohtaja Raimo Hätälä kertoo.

Sivakan lisäksi Green homes -toimintaan ensivaiheessa sitoutuu Avara, Keva, Kruunuasunnot, LähiTapiola Kiinteistövarainhoito, OP Kiinteistösijoitus ja SATO. Toiminnan piirissä on yhteensä 25 000 asuntoa ympäri Suomen.

Entä se oma hiilijalanjälki?

Oletko itse miettinyt tai jopa jo ajatellut laskea oman hiilijalanjälkesi. Climatehero tarjoaa omaan hiilijalanjäljen laskemisee yksinkertaisen mahdollisuuden omalla hiilijalanjälkilaskurillaan.

Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy.  Climateheron palvelussa voi laskea oman hiilijalanjälkesi viidessä minuutisssa.

Miten me voimme vaikuttaa tulevaisuuteemme?

Elintapojemme ilmastovaikutusta voidaan mitata ja vertailla keskenään hiilijalanjäljellä, joka kuvaa ihmisen tuottamia ilmastopäästöjä. Meidän kaikkien tulisi puolittaa hiilijalanjälkemme välttääksemme luonnonvarojen ylikuluttamisen.

Sitran kuva vuodelta 2018

72 prosenttia koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu kotitalouksien kulutuksesta. Tutkimuksen mukaan osuus on samaa luokkaa myös Suomessa: kotitalouksien kulutus muodostaa 68 prosenttia kotimaan loppukäytön kasvihuonekaasupäästöistä. Loput 32 prosenttia syntyvät julkisesta kulutuksesta ja investoinneista.

Kotitalouksien kulutusvalinnoilla on merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Vähähiilistä kulutusta voidaan vauhdittaa esimerkiksi liiketoimintamallien muutoksella eli siirtämällä kulutuksen painopistettä tuotteista palveluihin sekä informaatio-ohjauksella, kuten hyödyntämällä erilaisia ympäristömerkkejä. Informaatio-ohjausta ovat tuotemerkintöjen lisäksi kansalaisille suunnatut kampanjat ja työkalut, kuten hiilijalanjälkilaskurit. Myös julkinen ohjaus vaikuttaa tuotekehitykseen. Tästä esimerkkejä ovat kodinkoneiden energiamerkinnät ja tiettyjen paljon energiaa kuluttavien lamppujen poistaminen markkinoilta.

Miten voit vaikuttaa?

Kuluttajan hiilijalanjälki voidaan jakaa suoriin ja epäsuoriin päästöihin. Autolla ajaminen synnyttää suoria päästöjä. Epäsuorat päästöt syntyvät esimerkiksi banaanin ostamisesta, sillä banaani on kasvatettu ja tuotu kaupan hyllylle energiaa kuluttaen.

Periaatteessa lähes kaikelle toiminnalle on laskettavissa hiilijalanjälki. Se näkyy lautasella, leivän päällä, sähkölaskussa ja liikenteessä. Hiilijalanjälki ilmoitetaan kilogrammoina. Ekologinen jalanjälki taas ilmoitetaan pinta-alana: montako maapalloa tarvittaisiin, jos kaikki eläisivät kuten minä? Suomalaisten ekologinen jalanjälki on maailman suurimpia, intialaisten taas maailman pienimpiä.

Kuluttaja voi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä paljonkin. Suurimmat päästöt syntyvät asumisesta, liikkumisesta ja ravinnosta. Ne ovat jokaiselle välttämättömiä, mutta niissä on myös paljon valinnanvaraa.

Kokeile vaikka näitä:

  • Vaihda vihreään, uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuun sähköön 
  • Käytä energiatehokkaita kodinkoneita
  • Sulata pakastin 1-2 kertaa vuodessa
  • Aja vähemmän: kulje vapaa-ajan matkat tai työmatkat (tai molemmat!) julkisilla
  • Valitse staycation, kotimaan kaupunki- tai mökkiloma
  • Tee kaukomatka vain vaikka joka toinen tai kolmas vuosi
  • Lisää kasvisruokien määrää arjessa, tai siirry kokonaan kasvis- tai vegaaniseen ruokavalioon.
  • Vähennä ruokahävikkiä suunnittelemalla ateriat etukäteen
  • Kokeile hävikkiruokapalveluita kuten ResQ, Fiksuruoka ja MatSmart
  • Harkitse uusia hankintoja. Tarvitseko asian varmasti? Voisiko sen ostaa käytettynä?
  • Kierrätä tuotepakkaukset 
  • Pidennä vaatteiden käyttöikää: 
    • Opettele materiaalit ja niiden oikeat hoitotavat
    • Farkkuja tai neuleita ei kannata pestä joka käyttökerran jälkeen. Sen sijaan laita farkut pakastimeen tai tuuleta parvekkeella
    • Huolla ja korjaa kengät
    • Ripusta vaate henkariin suihkun ajaksi: kuuma vesi freshaa vaatetta höyrypesurin tavoin
    • Kuivaa vaatteet rekillä, älä kuivaajassa 
    • Pese vaatteet viileässä vedessä

boho.fi

Vuokra-asumista Suomessa


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Ammattimaiset vuokranantajat tarjoavat nyt 25 000 vihreää vuokrakotia”

Vastaa